Herkkupäivän chorizocarbonara

Äitini oli heinäkuussa ”työ”matkalla Italiassa, herkutellen loputtomiin capresellä, carpacciolla, caponatalla ja ties millä lempikeittiöni antimilla. Koto-Suomessa kärvistellessäni en tahtonut jäädä kakkoseksi, joten avasin Jamies Recipie’s-sovelluksen ja sukelsin sen herkullisiin syövereihin..

Kuva

Löysinkin maittavalta kuulostavan version tutusta carbonarasta, enkä malttanut olla kokeilematta! Vierastan hieman carbonaaraan tulevaa keltuaista (Kananmuna kaikkinensa on jokseenkin nounou.. Olen katkera, kun kerran söin buffassa epähuomiossa munakokkelia kanasuikaleiden sijaan. Vuosisadan huijaus.), mutta ajattelin aikuistua.

Tässä ohjeessa tehtiin kuitenkin eräänlainen muna-kerma-parmesan-yrttimuju, eikä vain rikottu kananmunaa päälle. Hurraa, tervetuloa ruokapöytääni – vaikkakin hieman mukailtuna!

Kuva

Herkkupäivän chorizocarbonara
4:lle

Huom! Tämä herkku ei parane vanhetessaan, joten tee heti syötäväksi sopiva määrä.

1 pkt chorizomakkaroita (tai muutama oikea, kunnon jötkäle)
2 kesäkurpitsaa
3 keltuaista
2 dl kuohukermaa
1 sitruuna
100g parmesanjuustoa
nippu lehtipersiljaa
haluamaasi pastaa (minulla täysjyvätagiatelle)
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria

1. Laita suureen kattilaan vettä kiehumaan. Jos pystyt, laita vedenkeittimeenkin vettä porisemaan – mukava tapa oikaista veden kiehumisessa. Tällä tavoin vesi on kiehunut suurinpiirtein siihen mennessä, kun saavutat vaiheen neljä.

2. Veden lämmetessä, pilko kesäkurpitsat reiluiksi paloiksi, ”chunks”.

3. Laita pannulle oliiviöljy kuumenemaan ja pilko makkarat.

4. Laita makkarat pannulle kesäkurpitsapalasten kanssa (mikäli käytät raakamakkaraa, kypsytä ensin makkarat ja lisää vasta myöhemmin kesäkurpitsat). Tee sillä välin munaseos.

5. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Säästä valkuaiset ja valmista niistä vaikka herkullisia macaronseja (ohje pian!). Sekoita kulhossa keltuaiset ja kuohukerma.

6. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä noin 50g parmesaania. Säästä loput myöhemmäksi.

7. Hienonna lehtipersilja lehtineen päivineen ja lisää munaseokseen, säästäen aavistuksen koristelua varten. Sekoita tasaiseksi (juustohan ei mihinkään liukene, mutta muuten).

8. Tässä vaiheessa pasta alkaa olla kiehunut ja munaseos valmis. Ota pastan keitinvedestä kupillinen talteen ja siivilöi loput. Nostele pasta munaseoksen joukkoon. Lämmin pasta alkaa keittää munia, tehden seoksesta paksumman.

9. Kaada seos pannulle ja pyöräyttele hetki. Tässä vaiheessa ole tarkkana, ettet tee munaseoksesta kokkelia! Mikäli pasta tuntuu tarrautuvan, kaada varaamaasi keitinvettä hieman joukkoon.

10. Annostele lautasille, mausta suolalla ja pippurilla. Raasta annosten päälle loput parmesanista sekä koristele lehtipersiljalla. Loistavaa ruokahalua!

Kuva

1. Laita suureen kattilaan vettä kiehumaan. Jos pystyt, laita vedenkeittimeenkin vettä porisemaan – mukava tapa jouduttaa veden kiehumista.

Kuva

2. Veden lämmetessä, pilko kesäkurpitsat reiluiksi paloiksi, ”chunks”. Suosittelen pitkittäin neljään osaan ja sitten vajaan sentin paksuiksi palasiksi.

Kuva

3. Laita pannulle oliiviöljy kuumenemaan ja pilko makkarat.

Kuva

3. Laita pannulle oliiviöljy kuumenemaan ja pilko makkarat. Minä olen todella tarkka siitä, mitä lihaa syön.. Mikäli ainesosaluettelossa lukee ”kamara” tai ”koneellisesti eroteltu liha”, jää paketti kauppaan. Tästä en löytänyt juurikaan kauheuksia, kokeintaan ehkä silavan..!

Kuva

3. Laita pannulle oliiviöljy kuumenemaan ja pilko makkarat.

Kuva

Tässä vaiheessa on todennäköisesti kiirus – makkarat ja kurpitsat tirskuvat sekä kiehuva vesi huutaa nannaa. Lisää veteen reilusti suolaa ja annostele perään pastaa. Neljälle noin 350g on sopiva määrä.

Kuva

4. Laita makkarat pannulle kesäkurpitsapalasten kanssa (mikäli käytät raakamakkaraa, kypsytä ensin makkarat ja lisää vasta myöhemmin kesäkurpitsat). Herkkujen paistuessa, valmista munaseos.

Kuva

Minä käytin omaan carbonaraani Laitilan Ulkokanojen munia. Verraton uutuus, ensimmäisenä suomessa: tuotantomuoto, joka on saanut tunnustusta jopa Animalialta! Ulkokanat pääsevät halutessaan ympäri vuoden ulkoilemaan ja elävät väljemmin. Eläintenhoitajana aihe on lähellä sydäntäni, enkä näiden ilmestyttyä kauppoihin ole mitään muita ostanutkaan. Munien keltuainen on keltaistakin keltaisempi, värjäten kaiken koskemansa kullankeltaiseksi.. Lue lisää esim. http://www.munax.fi/web/guest/ulkokana tai hae hakusanalla ”laitila ulkokanojen munia” netistä!

Kuva

5. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kulhossa keltuaiset ja kuohukerma.

Kuva

5. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kulhossa keltuaiset ja kuohukerma.

Kuva

6. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä noin 50g parmesaania. Kuorimujun irroittamista helpottaa raastimeen ja sitruunan väliin paineltu leivinpaperipala.

Kuva

6. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä noin 50g parmesaania. Irroittaessasi leivinpaperin, on kuori jäänyt siististi paperiin, josta sen voi veitsen avulla helposti kaapaista seoksen joukkoon.

Kuva

6. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä noin 50g parmesaania. Säästä loput myöhemmäksi.

Kuva

7. Hienonna lehtipersilja lehtineen päivineen ja lisää munaseokseen, säästäen aavistuksen koristelua varten. Sekoita tasaiseksi.

Kuva

7. Hienonna lehtipersilja lehtineen päivineen ja lisää munaseokseen, säästäen aavistuksen koristelua varten. Sekoita tasaiseksi (juustohan ei mihinkään liukene, mutta muuten).

Kuva

8. Tässä vaiheessa pasta alkaa olla kiehunut ja munaseos valmis. Ota pastan keitinvedestä kupillinen talteen ja siivilöi loput. Nostele pasta munaseoksen joukkoon. Lämmin pasta alkaa keittää munia, tehden seoksesta paksumman.

Kuva

8. Tässä vaiheessa pasta alkaa olla kiehunut ja munaseos valmis. Ota pastan keitinvedestä kupillinen talteen ja siivilöi loput. Nostele pasta munaseoksen joukkoon. Lämmin pasta alkaa keittää munia, tehden seoksesta paksumman.

Kuva

9. Kaada seos pannulle ja pyöräyttele hetki. Tässä vaiheessa ole tarkkana, ettet tee munaseoksesta kokkelia! Mikäli pasta tuntuu tarrautuvan tai kastike on turhan paksua, kaada varaamaasi keitinvettä hieman joukkoon.

Kuva

10. Annostele lautasille, mausta suolalla ja pippurilla. Raasta annosten päälle loput parmesanista sekä koristele lehtipersiljalla. Loistavaa ruokahalua!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s