Koirakoulu: Tassupyykki

Tervetuloa seuraamaan Lämpöaallon Koirakoulun ensimmäistä osaa. Luvassa täysin epäjohdonmukaista koirankouluttamista vailla minkäänlaista punaista lankaa, höystettynä voimakkailla tahtotiloilla ja hurjilla visioilla. Herkkuja ja rapsutuksia on luvassa, lopputuloksista puhutaan sitten myöhemmin.

Tavoite: Koira oppii loikkaamaan tassunpesusammioon ennen mökkirannasta poistumista
Opetustavat: Kokeilemme sheippaamista, houkuttelua ja positiivista vahvistamista, jotka toivottavasti johtavat tassupesun ehdollistumiseen.
Vaikeusaste: Tsriljoona.

Kuva

Ihmisten jalkojenhuljuttelupalju ja siitä lähtevä kulkureitti saunalle

Mökkirannastamme lähtee laudoitettu kulkureitti saunalle ja aina päärakennukselle asti. Rakas vaarini varjelee kulkureittiä hiekanjyväsiltä, neulasilta, koivun kerpuilta ynnä muilta pikkuhuiteroilta, tavoitellen silkinpehmeää askellusta uimareissulle ja takaisin.

Samaan aikaan hurmaava puudelimummo tuo pörröisissä tassuissaan polkemansa kostean rantahiekan vastaharjatulle laudoitukselle, aiheuttaen hiljaista kihinää vanhan koulukunnan eläintenpitäjässä. Pari päivää sitten kehitin itselleni uuden elämäntavoitteen: opetan koirani huuhtomaan käpälänsä.

Aloitimme tutustumalla paljuun. Tässä kokeilin yrityksen ja erehdyksen kautta oikeaa keinoa, jolla saisin Bellen tuntemaan olonsa kotoisaksi paljun lähettyvillä ja lopulta astumaan sinne. Epäilen, että punainen pikkupalju on aivan liian pieni harjoituskohde, joten vaihdoimme suurempaan..

Kuva

Belle tutustuu paljuun

Tapa 1: sheippaaminen, EREHDYS. Ihme lähtökohta joka tapauksessa – mitä koiran tarjoamaa käytöstä voisin vahvistaa saadakseni sen paljuun? Mummo tuskin hoksaa sitä pesäksi tai tahtoo muutenkaan lähestyä sitä. Yritin silti. Naksuttimen ja herkkujen avulla palkitsin Bellen joka kerta, kun se vilkaisi paljua, käänsi päänsä paljuun, koski paljua. Muuten hyvä idea, mutta vanharouvahan alkoi puskea vannaa ympäriinsä..

Kuva

Naksutin, mallia outo

Kuva

Rouva oppi puskemaan paljua!

Epätoivoissani heitin paljun pohjalle muutaman namin ja yritin naksuttaa ja kehua aina, kun Belle näytti nostavan tassuaan astuakseen paljuun. Ajoitukseni oli kovasti pielessä, ja paljun pohjalle jääneet namit tuntuivat kiinnostavan huomattavasti enemmän kuin minun kehuni – ylläri ylläri. Lopputuloksena hurjasti haukkuva koira, joka pukkailee nameja sisältävää paljua pitkin hietikkoa, uskaltamatta astua sisään niitä hakemaan.

Kuva

*naks*

Kuva

”Älä ny äiti, kun täällä näitä on, tule katsomaan!!”

Tapa 2: houkuttelu, HYVÄ YRITYS. Myönnän kaipaavani tuloksia nopeasti, joten tässä vaiheessa tyttörukka oli varmasti aivan pyörryksissä. Kaipaamani tulokset ilmestyivät siirtyessäni houkutteluun ja rohkaisuun. Nostamalla paljun jalkojani vasten ja pitelemällä namua houkuttelevasti lähellä, sain Bellen koskettamaan paljua ja vähitellen astumaan sinne! Huraa!

Kuva

Pehmeä kosketus

Kuva

Varovainen askellus

Kuva

Paljuseisontaa

Tämän onnistuneen kokemuksen jälkeen otettiin leikkitauko ja syötiin loput taskusta löytyneet namut. Rehellisesti ottaen minulla ei ole aavistustakaan, miten tästä jatkaisin.

Kuvitelmissani Belle leiskauttaa paljuun ja loikkaa sieltä puhtoisena kulkuväylälle, jättäen hiekanmuruset n. 5cm syvään veteen. Treeneistä näen jo sieluni silmin, kuinka raukka hyppää tyhjään paljuun, kaatuu sen kanssa ja juoksee lujaa pois..

Todellisuudessa taidankin tarvita jonkinlaisen pellin tai muun laakean, laidallisen astian, jonka avulla voin opettaa rouvan tallustelemaan vedessä ja siirtyä siitä hiljalleen paljuun! Tai.. laitan paljun kahden kiven väliin ja houkuttelen sillä tavoin koiran kylpemään? Voi hittolainen, tulipa pähkinä.. Pitäkää peukkuja ja jakakaa ideoita (tai vinkkejä hyvästä kirjallisuudesta!).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s